ROT-avdraget – bra eller dåligt?

Jag lyssnade på Kaliber i P1 från i helgen där de undersökt resultatet av ROT-avdragets införande.

Förespråkarna ville införa avdraget för att göra svarta jobb vita och därmed skapa fler jobb och få in mer skatteintäkter. Motståndarna ville bland annat inte med statliga medel subventionera renoveringar för de som redan har råd.

Fler och fler har sagt att ROT-avdraget är en succé och inte många andra har sagt något annat. Förrän nu.

Kalibers undersökningar tyder dock på att de svarta jobben har snarare ökat än minskat i antal och att de aktörer som skulle sporras att göra vita jobb i viss mån har ersatts av företag som systematiskt utnyttjar luckorna i det nya systemet. Det verkar vara fullt möjligt att kunna lyfta ROT-avdrag genom att ha ett fåtal vita anställningar men låta stora delar av jobben att utföras av svart arbetskraft som får dålig eller ingen lön för utfört arbete.

Det finns i dagsläget inga myndigheter som har möjlighet eller en rättighet att kontrollera att ROT-avdragen betalas ut på rätt sätt. Polisen har inte rätt att göra tillsynsbesök på byggarbetsplatser, inte heller Skattemyndigheten.

I programmet pratas om tre saker som behöver göras: att det på varje arbetsplats ska finnas en aktuell personalliggare, att Skatteverket ska kunna göra oanmälda kontrollbesök och att arbetsgivarna på månadsbasis ska redovisa inbetalningar av arbetsgivaravgifter. Den senare delen har nyligen lagts på is av regeringen.

Jag tror att det enda som räddar läget är att kontrollera att de som verkligen jobbar på en arbetsplats erhåller lön enligt svenska regler.
Att enbart avkräva företagare att redovisa arbetsgivaravgifter eller ha en aktuell personalliggare utan att kontrollera att dessa stämmer kommer bara orsaka oproportionerligt arbete för de företagare som redan idag gör det de ska samtidigt som det inte kommer att få fler lurendrejare göra rätt för sig.

Avsnittet i textform

Annonser

Om sandlyckan

Här skriver jag ner tankar om vad som händer omkring mig. Det pågår massor av icke-fungerande debatter som inte leder någonvart och här kommer försöka titta på några av dessa ämnen på sätt som inte görs på så många andra ställen. Jag ska försöka lyfta fram saker som tycks ha förbisetts.
Det här inlägget postades i debatt, politik och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s