Chili con Carne es de Asu

Här följer då Asus ultimata, världskända chilirecept!

Ändra gärna kryddsammansättningen om det blir för starkt (gärna innan ni lagar maten), recepten är baserade på att de som äter det inte har tillgång till några smaklökar över huvud taget.

Ingredienser

800-1000 g nötkött med mycket trådar (fransyska, ytterlår)
3 st
lökar av mellanstorlek
3 msk
ister, olja eller smör.
1 st
ljus öl, gärna mexikansk.
1 st
buljongtärning oxbuljong (standard eller mörk)
1 msk
  chilipulver
3 tsk
  cayennepeppar
5 st
  vitlöksklyftor, skivade
2 tsk
  torkad Oregano
4-6 st
  krossade piri-piri
2 brk
  krossade tomater
3 msk
  tomatpuré
7 st
  soltorkade tomater (torkade), strimlade
2 brk
  bönor av valfri sort, gärna borlotti eller svarta bönor
1 stor brk eller 400 g
  champinjoner i skivor

Tillvägagångssätt

Skär nötköttet i kuber på ca 2 cm, hacka lökarna grovt.
Fräs kött och lök i en tjockbottnad gryta (gärna av gjutjärn) med lock, som räcker för att hålla hela satsen chili.
När köttet fått en stekyta så häll i ölen och sänk värmen.
När ölen slutat skumma tillsätt buljongtärning, chilipeppar, Oregano, Piri – Piri och vitlök.
Häll i en burk krossade tomater, rör om och lägg på locket.
Sjud i 1 ½ timme.

Tillsätt den andra burken krossade tomater, tomatpuré och soltorkade tomater.
Sjud i ytterligare ½ timme eller tills köttet lätt faller isär.
Smaka av kryddningen och häll i mer kryddor om nödvändigt.
Ta upp köttet och strimla/mosa det med två gafflar, lägg sedan tillbaka det i grytan och tillsätt bönor och champinjoner.
Sjud utan lock tills konsistensen blir bra.
Smaka av och servera.

Bra tillbehör

Ris, Vitt bröd (eller majsbröd), creme fraiche.
Ett kraftigt rött vin eller mexikansk öl.

¡Buena suerte!

Annonser

Om sandlyckan

Här skriver jag ner tankar om vad som händer omkring mig. Det pågår massor av icke-fungerande debatter som inte leder någonvart och här kommer försöka titta på några av dessa ämnen på sätt som inte görs på så många andra ställen. Jag ska försöka lyfta fram saker som tycks ha förbisetts.
Det här inlägget postades i recept och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s